Europejski Festiwal Smaku w Lublinie. 9 Dni Atrakcji Festiwalowych.
Nie trzeba jechać daleko by poznać smaki Europy. Wystarczy tylko odwiedzić Lublin by poczuć różnorodne smaki w jednym miejscu którym towarzyszą wielkie koncerty, wspaniałe wystawy i wydarzenia kulturalne. A do tego wszystkiego wyjątkowy, niepowtarzalny, kolorowy i pachnący jarmark.
To właśnie Europejski Festiwal Smaku w Lublinie - dobrane połączenie kulinariów z kulturą całej Europy. Jak co roku, tak i w tym od 2 do 10 września 2023 odbędzie się to wyjątkowe wydarzenie w Lublinie a program jest imponujący i pełen atrakcyjnych wydarzeń prze całe 9 dni.
1 Dzień Atrakcji Festiwalowych.
Przedsmak wydarzenia zaczyna się w sobotę 2 września od godziny 10.00 i to jest dzień dla smakoszy kawy, herbaty i czekolady. Na targach w tym dniu poznamy plantacje kawy, producentów czekolady i herbaciarnie z całej Polski. Będą degustacje, cuppingi, warsztaty i prelekcje. W pierwszy dzień będzie się naprawdę dużo działo. Bo kawa, czekolada i herbata to nasze ulubione napoje na co dzień.
2 Dzień Europejski Festiwal Smaku.
W niedzielę 3 września od 10.00 powtórka z soboty.
Ale już od 11.00 - 18.00 Festiwal Krain na którym zobaczycie tradycje regionalne w połączeniu ze współczesnością. W ciągu jednego roku jest tyle różnorodnych odsłon festiwalu i każda jest inna, gdyż dotyczy innego miasta i regionu. Lokalni artyści, twórcy, mistrzowie sztuki, lokalne rzemiosło, rękodzielnictwo, agroturystyka, Koła Gospodyń Wiejskich i wiele więcej. A na wszystko wstęp za free.
A o 16:00 II Lubelski Slam Poetycki z okazji urodzin Juliusza Słowackiego, przybywajcie z kocykami, przekąskami i dobrym nastrojem – Teatr Formy Otwartej na rogu ulic Wileńskiej i Balladyny.
3 Dzień Atrakcji Smaku w Lublinie.
Pora na dzień 3 - poniedziałek 4 września. 18:00 Wernisaż wystawy fotografii Agnieszki Korfanty wykonanej niezwykłą harushicamera set. To urządzenie łączy technikę cyfrową i analogową, a efekty tej kombinacji są zaskakujące i bardzo malarskie – Centrum Kultury w Lublinie.
19:00 Spotkanie z Grzegorzem Rogalą, prezentacja najnowszej płyty „Polish Psalter vol. 2” opartej na Psalmach Jana Kochanowskiego – księgarnia Dosłowna Centrum Kultury w Lublinie.
4 Dzień Europejski Festiwal Smaku na Starym Mieście w Lublinie.
Wtorek 5 września: 18:00 Wernisaż wystawy plakatu Mirosława Zdrodowskiego – Arche Hotel Lublin.
19:00 Pokaz filmu dokumentalnego o Mirosławie Zdrodowskim, wybitnym przedstawicielu Polskiej Szkoły Plakatu, spotkanie z artystą – Arche Hotel Lublin.
5 Dzień Festiwal Smaku.
W środę 6 września zaczynamy od 12:00 Jarmark Inspiracji otwiera się, będą prezentacje wystawców, degustacje - Stare Miasto w Lublinie.
18:00 wernisaż wystawy fotografii tradycyjnej Mariusza Tomczuka, zatytułowanej „Maria Magdalena”, teatr fotografii – krużganki klasztoru oo. Dominikanów w Lublinie.
20:00 Johanes de Lublin Tablature. Koncert muzyki organowej w wykonaniu Mirosławy Cieślak z Niemiec. Koncert poprowadzi prof. Teresa Księska-Falger – Archikatedra Lubelska.
21:00 Ostrygi na deser prezentuje Piotr Michalski z Poznania, pokaz jedzenia ostryg, spotkania i rozmowy na Jarmarku Inspiracji – Stare Miasto w Lublinie.
6 Dzień Festiwalu Smaku na Starym Mieście.
Czwartek 7 września:
10:00 Jarmark inspiracji, prezentacje stoisk, degustacje, zakupy aż do godziny 21 – Stare Miasto w Lublinie
18:00 Analogowy renesans. Spotkanie z Pawłem Janiszewskim ze sklepu płytowego „Święty Spokój”, odsłuch płyty Milesa Davisa na sprzęcie hi-end formy Gold Note – Trybunał Koronny.
18:45 Spotkanie z Dominiką Zamarą, księżniczką światowej opery, zwanej metalową divą, koncertującą na całym świecie – Trybunał Koronny.
19:15 Suono Italiano. Prezentacja sprzętu hi-end przez Macieja Grabałowskiego z Gold Note Polska, odsłuch najnowszej płyty Adama Makowicza „Blue Sapphires”, nagranej metodą prosto na taśmę masteringową z pominięciem „wielośladu” wydanej przez AC Records – Trybunał Koronny
20:00 Pokaz filmów animowanych Andrzeja Jobczyka. To laureat konkursu Viva!Photo Awards. Prezentował swoje prace video min.: w Phillips Collection w Waszyngtonie oraz w ramach trasy Męskie Granie 2011. Jego film animowany “Airborne” zdobył główną nagrodę na festiwalu ShortShorts w Tokio i otrzymał kwalifikację do Nagrody Akademii Oscars 2023 – sala widowiskowa Centrum Kultury w Lublinie.
21:00 Spotkanie fanów winyli, finisaż Analogowego Renesansu – sklep płytowy „Święty Spokój” Stare Miasto w Lublinie.
7 Dzień Piątek Festiwal Będzie Się Działo w Lublinie.
W Piątek 8 września będzie się działo od samego rana:
10:00 Jarmark inspiracji, prezentacje stoisk, degustacje, zakupy aż do godziny 21 – Stare Miasto w Lublinie
11:00 Leica Open Day. Spotkanie z Piotrem Markiem z Leica Store Warszawa. Warsztaty fotografii „Renesans Lublina”, spacer fotograficzny z Leicą – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL na ulicy Złotej.
12:00 Prezentacja stoiska Multi Frigo i Unox – pokaz najnowszej techniki gotowania , Scena Smaku, Plac po Farze.
12:30 Konkurs „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2023” – Trybunalska Lublin City Pub.
14:00 Otwarcie Sceny Smaku, znakomita aktorka Kamila Ścibiorek, prezentacja programu pokazów w wykonaniu Anny Szcześniak z ZSR CZK Pszczela Wola i Andrzeja Rudzińskiego ze Szkoły Lider – Stare Miasto w Lublinie.
15:00 Młodzieżowa Scena Smaku – Scena Smaku Plac po Farze
15:15 XXXIII Ogólnopolski Turniej Nalewek „Nalewki z lubelską duszą” – restauracja Sielsko Anielsko.
16:00 Karp po strażacku. Pokaz gotowania w wykonaniu drużyny OSP Motycz Leśny – Scena Smaku Stare Miasto w Lublinie.
17:00 Międzynarodowy Festiwal Renesansu, występy plenerowe – Stare Miasto w Lublinie.
17:15 Czytanie fotografii. Spotkanie z Martą Marcyniuk, absolwentką Warszawskiej Szkoły Fotografii – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL.
17:30 Łukasz Modelski, pokaz gotowania „Kuchnia na plebanii. Co jadł Jan z Lublina?” – Scena Smaku Plac po Farze
18:15 Ceremonia wręczenia nagród w konkursie „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2023 oraz XXXIII Ogólnopolski Turniej Nalewek „Nalewki z lubelską duszą” z udziałem Mirosławy Gałan, prezes Multi-Frigo – Scena Smaku Plac po Farze
18:30 Międzynarodowy Festiwal Renesansu, orszak Jana z Lublina Trybunał Koronny – Bazylika Dominikanów – Stare Miasto w Lublinie.
18:45 Johanes de Lublin. Koncert Dominiki Zamary, księżniczki światowej opery. Prawykonanie utworów wokalnych z Tabulatury Jana z Lublina koncert poprowadzi prof. Teresa Księska-Falger – bazylika oo. Dominikanów w Lublinie.
20:00 Ostrygi na deser prezentuje Piotr Michalski z Poznania, pokaz jedzenia ostryg, spotkania i rozmowy na Jarmarku Inspiracji – Stare Miasto w Lublinie.
8 Dzień Festiwal i Smaki z całej Europy.
Pora na sobotę 10 września:
10:00 Jarmark inspiracji, prezentacje stoisk, degustacje, zakupy aż do godziny 21 – Stare Miasto w Lublinie.
11:00 Leica Open Day. Spotkanie z Piotrem Markiem z Leica Store Warszawa. Warsztaty fotografii „Renesans Lublina”, spacer fotograficzny z Leicą – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL na ulicy Złotej.
12:00 Młodzieżowa Scena Smaku – Plac po Farze. 12. odsłona Narodowego Czytania- Nad Niemnem Elizy Orzeszkowej.
12:00 Potrawy tradycyjne Ziemi Lubelskiej w aspekcie wielopokoleniowym – pokaz kulinarny Koła Gospodyń Wiejskich „Aleksandrów II” z Aleksandrowa – Scena Smaku Plac po Farze.
13:00 Konopnica od kuchni. Pokaz gotowania KGW z Gminy Konopnica – Scena Smaku Plac po Farze.
14:00 Konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich „Jabłkowa Pokusa” – Scena Smaku Plac po Farze.
15:30 Piknik retro, zabytkowe automobile, motocykle i bicykle – plac Łokietka w Lublinie.
15:30 Kawa i cukier. Pokaz parzenia kawy w wykonaniu Cezve – Man – Scena Smaku Plac po Farze.
16:30 Konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich „Jabłkowa Pokusa” – wręczenie nagród – Scena Smaku Plac po Farze.
16:45 Karp po strażacku. Pokaz gotowania w wykonaniu drużyny OSP Marynin – Scena Smaku Plac po Farze.
17:00 Rzepa w kaplicy. Spotkanie z prof. Jarosławem Dumanowskim z UMK w Toruniu, odkrywcą staropolskiej kuchni i dr Andrzejem Frejlichem z Muzeum Narodowego w Lublinie – Kaplica Trójcy Świętej na zamku.
17:00 Pokaz mody renesansowej – Plac po Farze Stare Miasto w Lublinie
17:10 Czytanie fotografii. Spotkanie z Ewą Palczyńską-Erhard z Musée d’Orsay – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL.
17:15 Koncert pieśni flisackich w wykonaniu śpiewaków tradycyjnych z Polskiego Stowarzyszenia Flisaków Pienińskich – plac Łokietka w Lublinie.
17:30 3000 porcji renesansowych flaków od Multi Frigo. W 1000 litrowym kotle gotują młodzi szefowie kuchni pod kierunkiem Andrzeja Rudzińskiego, Jacka Jakubczaka i prof. Jarosława Dumanowskiego – Plac po Farze.
17:40 Szkoła Muzyka i Rytm – występy wokalne, Scena Smaku Plac po Farze.
18:15 Hirek Wrona miksuje polskie smaki. Pokaz gotowania – Scena Smaku Plac po Farze.
19:00 Koncert Maestro Adama Makowicza, jednego z najwybitniejszych pianistów na świecie.
19:15 Kulinarni kuglarze. Pokaz kulinarny Ireneusza Michaluka i Artura Balwickiego „Staropolski lin z kutasikami” – Scena Smaku Plac po Farze.
19:45 Pokaz wypieku ciasta flisackiego w towarzyszeniu pieśni flisackich w wykonaniu górali z Polskiego Stowarzyszenia Flisaków Pienińskich – Stare Miasto w Lublinie.
20:00 Spotkanie z Jackiem Szklarkiem i jego serami – ogródek restauracji „16 Stołów” – Stare Miasto w Lublinie.
20:00 Hirek Wrona set DJ-ski, prezentacja płyt z cennej kolekcji – sklep płytowy „Święty Spokój”. Stare Miasto w Lublinie.
21:00 Ostrygi na deser prezentuje Piotr Michalski z Poznania, pokaz jedzenia ostryg, spotkania i rozmowy na Jarmarku Inspiracji – Stare Miasto w Lublinie.
21:30 Urodziny Europejskiego Festiwalu Smaku na Jarmarku Inspiracji. Rozmowy, degustacje, toasty – Stare Miasto w Lublinie.
9 Ostatni Dzień Europejski Festiwal Smaku w Lublinie.
Ostatni Dzień Festiwalu Niedziela 10 września:
10:00 Jarmark inspiracji, prezentacje stoisk, degustacje, zakupy aż do godziny 18 – Stare Miasto w Lublinie.
11:00 Leica Open Day. Spotkanie z Piotrem Markiem z Leica Store Warszawa. Warsztaty fotografii „Renesans Lublina”, spacer fotograficzny z Leicą – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL na ulicy Złotej.
12:00 Konkurs Good Chef Junior – Scena Smaku, Plac po Farze.
13:15 Karp po strażacku. Pokaz gotowania w wykonaniu drużyny OSP Konopnica – Scena Smaku, Plac po Farze.
14:00 Konkurs Good Chef Junior – Scena Smaku, Plac po Farze.
15:15 Pokaz podawania ostryg w wykonaniu Piotra Michalskiego – Scena Smaku, Plac po Farze.
16:00 Potrawy tradycyjne Ziemi Lubelskiej w aspekcie wielopokoleniowym – pokaz kulinarny Koła Gospodyń Wiejskich „Kreatywne Marysieńki” z Marysina, Scena Smaku, Plac po Farze.
16:30 Ceremonia wręczenia tytułu Good Chef Junior, nagród i wyróżnień z udziałem Mirosławy Gałan, prezes Multi Frigo – Scena Smaku, Plac po Farze.
17:00 Czytanie fotografii. Spotkanie z Magdaleną Chojnacką. Trzeba odwagi, by pozostać czułym, pomimo tego wszystkiego, czym ciska w nas świat, by czerpać siłę z każdej iskrzącej sekundy – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL.
17:30 Tabulatura smaku. Co jadł Jan z Lublina? Pokaz gotowania prof. Jarosława Dumanowskiego z UMK w Toruniu – Scena Smaku, Plac po Farze.
18:45 Koncert finałowy Europejskiego Festiwalu Smaku. Utwory z Tabulatury Jana z Lublina na renesansowym klawesynie wykona Corina Marti ze Szwajcarii, jedna z najlepszych klawesynistek na świecie.
Ale nie martwcie się ponieważ Europejski Festiwal Smaku w Lublinie powróci za rok i wtedy zapraszamy Was na nowe atrakcje festiwalowe na pięknym i cudownym lubelskim Starym Mieście. Do zobaczenia...